home Windows Stick bootabil Windows 10 - programe și metode de bootare
ituser.info https://ituser.info/produse_img/10201802421724268616.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/windows/stick-bootabil-windows-10-programe-si-metode-de-bootare Cum sa creezi un stick bootabil pentru Windows 10. Programe de bootare Windows

Stick bootabil Windows 10 - programe și metode de bootare

 • 02.10.2018, 17:25
 • (17759)
 • 0

În acest articol vei afla diferite metode de a crea un stick bootabil cu Windows 10 pentru a-l instala pe calculatorul tău. Mai întâi de toate ai nevoie de un stick. Vom crea un USB bootabil cu ajutorul la imaginea ISO pentru Windows 10, dar și fără a fi necesar fișierul ISO. De asemenea vom folosi metodele oficiale de creare un stick bootabil Windows 10, cu programe gratuite pentru bootare cât și fără nici o aplicație suplimentară.

Atenție! Înainte de oricare metodă salvează informația de pe stick sau fii conștient că ea va fi ștearsă.

Cum faci stick bootabil Windows 10 cu ajutorul Windows 10 Installation Media Creation Tool - metoda oficială

Odată cu apariția sistemului de operare Windows 10 pe site-ul Microsoft a apărut și instrumentul Windows 10 Installation Media Creation Tool un program de făcut stick bootabil Windows 10, pentru instalarea ulterioară a SO Windows 10. Pentru a crea un stick bootabil nu e nevoie să descarci din timp fișierul ISO, programa va descarca automat ultima versiune a sistemului apoi creează usb bootabil Windows 10 pentru instalare atât în modul UEFI cât și Legacy, compatibil cu discurile GPT și MBR. Descarcă Windows 10 Installation Media Creation Tool de pe pagina oficială apăsând "Descărcați instrumentul acum".

Pașii pentru a crea un stick bootabil Windows 10 prin Windows 10 Installation Media Creation Tool:

 1. Conectează stick-ul la calculator (capacitatea minim 6GB)
 2. Pornește instrumentul descărcat mai sus și acceptă termenii acordului de licență.
 3. În pasul următor selectăm ce dorim să facem, primul punct e pentru a face update la calculatorul de pe care rulați instrumentul, pentru a crea un stick bootabil selectăm punctul 2 - «Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC» și apăsăm Next.
  stick bootabil Windows 10 Installation Media Creation Tool
 4. În pasul următor instrumentul va identifica automat setările calculatorului și va seta în mod automat, dacă dorim să modificăm scoatem bifa «Use the recommended options for this PC» și alegem setările dorite.
  windows 10 stick
 5. În pasul următor selectează «USB flash drive» pentru ca programa să booteze Windows 10 direct pe stick, sau poți selecta «ISO file» dacă dorești să descarci fișierul ISO pe calculator pentru utilizare recentă.
  stick bootabil
 6. Selectează stick pe care dorești să faci bootare la Windows 10. Atenție! Toată informația de pe stick va fi ștearsă!
  stick bootabil windows 10
 7. Începe a se descarca Windows 10 și se va face bootare pe stick, așteptăm până se finalizează procesul.
  stick bootabil windows 10

După finalizarea procesului de bootare pe stick pentru Windows 10 vei obține un stick bootabil cu cea mai recentă versiune originală Windows 10, gata pentru a instala sistema de pe stick.


Cum creezi stick bootabil Windows 10 fără programe

Pentru ca să faci un stick usb bootabil Windows 10 fără ajutorul la programe suplimentare ai nevoie de stick (minim 6 GB) și fișierul ISO al sistemului. Metoda dată este foarte simplă, dar se potrivește pentru calculatoare cu suport UEFI (majoritatea calculatoarelor din ultimii ani suportă UEFI) și tipul discului să fie GPT (sau este nevoie de a converta discul din MBR în GPT, ceea ce va șterge toate datele de pe hdd).

Metoda pe pași:

 1. Formatăm stick-ul usb în FAT32 (punct obligatoriu, se vor șterge toate datele de pe stick)
  formatare stick usb
 2. Montăm imaginea ISO Windows 10 cu ajutorul Daemon Tools sau dezarhivăm prin WinRar
  stick bootabil windows 10
 3. Copiem întregul conținut pe stick
  windows 10 stick

După ce fișierele au fost copiate am obținut stick bootabil Windows 10, pentru instalare selectăm în BIOS regimul UEFI apoi folosim regimul Boot Menu și selectăm stick-ul nostru, după se va începe instalarea sistemului Windows 10.


Stick bootabil Windows 10 folosind Windows 7 USB/DVD Download Tool

Instrumentul oficial pentru a crea stick bootabil Windows 7 nu și-a pierdut actualitatea sa, astfel cu apariția noilor sisteme putem în continuare să îl folosim.

Pentru a crea stick bootabil pentru Windows 10 descărcăm Windows 7 USB/DVD Download Tool de pe site-ul oficial, instalarea nu conține nimic specific. Conectăm stick-ul și descărcăm imaginea ISO Windows 10.

Rulăm aplicația, în fereastra deschisă selectăm Browse și selectăm fișierul ISO, după apăsăm Next

stick bootabil windows 10 Windows USB/DVD Download Tool

Selectăm USB Device

stick bootabil windows 10 Windows USB/DVD Download Tool

Selectăm stick-ul pe care dorim să facem stick bootabil Windows 10 și apăsăm Begin copying

stick bootabil windows 10 Windows USB/DVD Download Tool

Se va afișa notificare că stick-ul va fi formatat, apăsăm Erase USB Device și confirmăm alegerea. Va începe formatarea apoi copierea fișierului pe stick.

stick bootabil Windows 10

După finalizarea procesului închidem fereastra, apoi putem folosi stick-ul bootabil pentru a instala Windows 10 de pe stick.


Programe pentru a crea stick bootabil: YUMI – Multiboot USB Creator

YUMI (Multiboot USB Creator) - utilitar simplu și comod cu ajutorul căruia poți crea stick multi-bootabil care conține mai multe sisteme de operare bootate pe stick, sau diferite instrumente, Live CD, antivirus pentru curățirea calculatorului. YUMI ne permite să indicăm fișierul ISO sau să indicăm că dorim să descărcăm sistemul de pe site-ul oficial. 

Programul este portabil, o descarci de pe site-ul oficial apoi o deschizi fără a fi nevoie de instalare. 

stick bootabil windows 10 yumi

Acceptăm termenii de licență apăsând I Agree.

Yumi stick bootabil

În primul pas selectăm stick-ul conectat la calculator și bifăm We Will Fat32 Format Drive! Pentru a formata stick-ul, dacă nu dorim să-l formatăm YUMI poate boota Windows 10 alături de conținutul stick-ului sau de alt sistem care deja există pe stick.

În pasul doi selectăm distributivul Windows 10 Installer din lista propusă de YUMI.

În pasul trei apăsăm Browse și selectăm fișierul ISO cu Windows 10. Apoi apăsăm Create.

YUMI

Yumi va afișa o notificare cu opțiunile setate, verificăm și apăsăm Yes.

yumi windows 10

Așteptăm finisarea procesului de bootare prin YUMI, apoi apăsăm Next.

yumi multiboot

Vom fi întrebați dacă dorim să mai adăugăm distributive de sistem pe stick, apăsăm respectiv Yes sau No. Dacă ați selectat să mai adăugați distributive pe stick, urmați aceiași pași de la început cu excepția bifei We Will Fat32 Format Drive!


Windows 10 stick bootabil cu Rufus

Dacă ai un calculator mai vechi sau nu suportă UEFI, sau din oarecare cauză nici una din metodele din acest articol nu a funcționat pentru tine, Rufus - este o programă foarte bună pentru a crea stick bootabil Windows 10. Rufus permite de a crea stick bootabil cu un număr mare de distributive de sisteme Windows cât și Linux, diferite Live CD, antivirus, cu suport bootare UEFI sau Legacy pentru instalare pe MBR sau GPT discuri.

Notă: Versiunea curentă (Rufus 3.3) nu mai are suport pentru Windows XP și Vista (nu va rula pe aceste sisteme). Dacă doriți să creați stick bootabil cu Rufus în una din sistemele date folosiți versiunea 2.18 (disponibilă pe site-ul oficial)

Pentru a crea stick bootabil Windows 10 cu Rufus, mergem pe site-ul oficial și descărcăm Rufus 3.3 (eu am descărcat versiunea portabilă). Pentru a schimba limba de afișare vezi butonul de jos, este disponibilă și Româna.

 1. În compartimentul Dispozitiv selectăm stick-ul pentru bootare
 2. Apăsăm Selectare pentru a indica fișierul ISO
 3. În câmpul Schema de Partiție selectăm schema partiție pentru discul unde vom instala Windows - MBR (pentru Legacy/CSM boot) sau GPT (pentru UEFI). Setările în Sistemul țintă se modifică automat.
 4. Setăm numele stick-ul pe care vom boota Windows 10.
 5. Selectăm formatul pentru sistemul de fișiere, putem alege și NTFS pentru stick UEFI, dar în acest caz trebuie să deconectăm Secure Boot ca să fie posibilă bootarea calculatorului de pe stick.
 6. Apăsăm START pentru a începe procesul de bootare stick cu Rufus.
  stick bootabil cu rufus
 7. Confirmăm avertismentul că toate datele de pe stick vor fi șterse apăsând OK și așteptăm finalizarea procesului de copiere a fișierelor din imaginea sistemului pe stick.
  windows 10 rufus
 8. La finalizare apăsăm Închide pentru a ieși din Rufus
  stick bootabil rufus

Stick bootabil Windows 10 cu UltraISO

Programul UltraISO este destinată pentru creare, editarea și înscrierea imaginilor ISO, de asemenea poate fi folosită pentru a crea stick bootabil.

 1. Descărcăm UltraISO de pe site-ul oficial, conectăm stick-ul
 2. Deschidem fișierul ISO: File » Open  și selectăm fișierul ISO.
 3. Din meniul principal selectăm Bootable » Write Disk Image. 

  În fereastra deschisă selectăm stick-ul pe care dorim să facem bootare la sistem, putem formata stick-ul (dacă nu-l formatăm se va formata automat la începerea înscrierii fișierului pe stick). Putem selecta metoda de înscriere (este recomandat să lăsăm USB-HDD+).
 4. Apăsăm Write pentru înscriere, vom fi anunțați despre faptul că se vor șterge fișierele de pe stick, confirmăm și așteptăm până se finalizează procesul de înscriere.

Stick bootabil Windows 10 utilizând linia de comandă (cmd)

Vă aduc la cunoștință modul cel mai ascetic de a crea stick bootabil Windows 10 - utilizând linia de comandă. 

 1. Conectăm stick-ul.
 2. Descărcăm Windows 10
 3. Deschidem linia de comandă cu drept de administrator. Pentru asta apăsăm tasta Windows și tapăm cmd, apoi facem clic dreapta pe ea și selectăm Run as administrator.
  stick bootabil windows 10 cmd
 4. Mai jos atașez screen cu comenzile necesare pentru a crea stick bootabil pe pași.
  stick bootavil windows 10 cmd
 5. Explicație la comenzile utilizate:
  • diskpart - utilitar de administrare a hardiscurilor si partițiilor
  • list disk - vizualizarea discurilor/stick-urilor conectate la calculator
  • select disk 1 - selectarea discului cu care vom lucra. Indicăm cifra care a fost acordată de sistem. Fiți atenți la alegere.
  • clean - ștergem discul selectat
  • create partition primary - formăm partiția pe stick
  • select partition 1 - selectăm prima partiție
  • active - setăm partiția selectată drept activă
  • format fs=NTFS - formatăm stick-ul în NTFS (procedura durează ceva timp)
  • assign - atribuim litera discului
  • exit - ieșire
 6. Pașii următori sunt asemenea metodei în care am creat stick bootabil fără program. Dezarhivăm fișierul ISO prin WinRar
  deazarhivare windows
 7. Copiem conținutul dezarhivat pe stick
  windows 10 bootabil

Urmând pașii de mai sus am obținut stick bootabil cu Windows 10 prin cmd. Urmează instalarea sistemului de pe stick.


În articolul dat am descris 7 metode pentru a crea stick bootabil Windows 10, modalități și programe pentru a crea stick bootabil sunt multe, vezi care ți se potrivește pentru tine.