home Windows Masina virtuala VirtualBox
ituser.info https://ituser.info/produse_img/09201805431511906326.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/windows/masina-virtuala-virtualbox Instalarea masinei virtuale VirtualBox, crearea mașinii virtuale, instalarea windows pe VirtualBox, setări Vir

Masina virtuala VirtualBox

 • 05.09.2018, 15:11
 • (4722)
 • 0

VirtualBox

Ce este o mașină virtuală și de ce este necesară?

Instalarea unei mașini virtuale pe computer nu este atât de dificilă cum s-ar părea la prima vedere. În acest articol, vom explica detaliat cum să instalați și să configurați VirtuBox și cum să adăugați noi mașini virtuale. Pentru început să vedem ce este o mașină virtuală.

Mașina virtuală (Virtual Machine) este un program care emulează hardware-ul computerului, adică este un computer virtual pe care puteți instala sistemul de operare și tot software-ul necesar, fără nici o modificare asupra sistemului principal de operare. Astfel, mașina virtuală este un computer complet (care conține procesorul, "RAM", hard disk și BIOS), care lucrează în interiorul calculatorului prin intermediul aplicației emulator.

Folosind o mașină virtuală, puteți să:

 • testați aplicații;
 • executați programe incompatibile cu sistemul dvs. de operare;
 • aflați despre posibilitățile altor sisteme de operare;
 • testați programele de rețea în rețele virtuale închise;
 • rulați mai multe servere pe un singur calculator;

Instalarea VirtualBox

Pentru a descărca VirtualBox mergem pe site-ul oficial https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads unde sunt oferite versiuni pentru Windows, Mac OS X si Linux. VirtualBox este gratuit, la moment ultima versiune este 5.2.18.

Rulăm fișierul descărcat și începem instalarea, e de tip next-next fără necesitatea de a modifica ceva, de aceea nu voi descrie toți pașii.

instalare VirtualBox 5.2.18

In timpul instalării VirtualBox, este posibilă restartarea interfeței de rețea, ceea ce va lăsa fara conexiune câteva secunde (în caz că aveți ceva pus la descărcare va întrerupe procesul).  Veți fi întrebat dacă permiteți instalarea driverului pentru rețea, apăsați Install.

instalare driver retea VirtualBox

 

Așteptați până când aplicația este instalată. După finalizarea instalării, va fi afișată o notificare privind finalizarea cu succes a procesului de instalare Virtualbox. Faceți clic pe Finish.

instalare VirtualBox

După instalare se va deschide VirtualBox Manager

VirtualBox Manager

Crearea unei masini virtuale in VirtualBox

Începem să creăm prima mașină virtuală, în exemplul meu folosesc VirtualBox pe Windows 7 iar sistema pe care o vom instala în mașina virtuală va fi Windows 10.

♦ Apăsăm New din VirtualBox Manager, în fereastra următoare dăm un nume mașinii virtuale, alegem sistemul de operare și slectăm versiunea sistemului de operare. După apăsam Next.

instalare VirtualBox

♦ Urmează să alocăm mmoria RAM, nu putem indica mai mult decât are calculatorul nostru, dar și nu indicați prea multă pentru că va fi folosită memoria RAM a calculatorului principal. Alegem o valoare din zona verde, apoi apăsăm Next.

VirtualBox ram

♦ În pasul următor trebuie să creăm  hard disk-ul virtual. Pentru sistemul host acesta va fi un simplu fișier, pe când VirtualBox îl va vedea drept hard-disk. În fereastra curentă avem 3 variante posibile: să nu adăugăm hard disk, să creăm unul nou sau să folosim unul deja existent. Așa cum la noi e prima instalare a mașinei virtuale alegem să creăm un hard disk nou apoi apăsăm Create

hard disk VirtualBox

♦ Selectăm tipul hard disk-ului, recomand VDI (VirtualBox Disk Image) așa cum nu am în plan să folosesc hard disk-ul înafara VirtualBox, dacă doriți să folosiți hard disk-ul dat și în alte mașini virtuale selectați din celelalte 2 exemple, apăsăm Next.

Hdd tip VirtualBox

♦ Următorul pas trebuie să selectăm formatul hdd-ului, VirtualBox ne propune două variante:

 • Dynamically allocated - VirtualBox va ocupa în creștere după necesitate memoria până la limita stabilită de noi
 • Fixed size - din momentul creării hhd-ul va ocupa întreg spațiu alocat lui.

Selectez alocarea dinamică a memorii, apăsăm Next

Alocarea memoriei VirtualBox

♦ În umrătoarea fereastră selectăm locația hdd-ului (ne asigurăm că avem spațiul necesar), apoi indicăm capacitatea pe care o alocăm hard disk-ului și apăsăm Create.

memorie hdd VirtualBox

Am finisat crearea mașinii virtuale, doar ca este creat doar "calculatorul virtual", sistemul de operare nu este instalat.

Instalarea Windows in VirtualBox

Pentru a instala Windows, pregătim fișierul ISO. După ce avem fișierul ISO mergem la Settings » Storage, selectăm Optical disk apoi selectăm fișierul ISO de pe calculatorul host, apoi apăsăm Ok.

Optical drive VirtualBox

Apăsăm Start din VirtualBox Manager și va porni mașina virtuală, bootarea se va face de pe disk (imaginea ISO pe care am selectat-o mai sus). Instalarea sistemei Windows este exact ca instalarea de pe stick, nu ar trebui să întâlniți probleme aici deci nu voi descrie acești pași.

Instalare Guest Additions

Guest Additions este un set de drivere de sistem și aplicații care oferă o integrare mai bună a hostului și a mașinei virtuale. Aceste aplicații optimizează performanța mașinilor virtuale și fac lucrul cu ele mai comod. În același timp, ceea ce este foarte important, nu este nevoie să alocați resurse suplimentare ale hostului!

Deci, de ce merită instalat Guest Additions? Setul include următoarele posibilități funcționale:

 • Integrarea mouse-ului. Nu mai trebuie să apăsați butoanele suplimentare pentru a "capta" și a "elibera" cursorul de pe ecranul mașinii virtuale.
 • Dosarele partajate. Vă permite să creați dosare partajate pentru schimbul rapid de fișiere între host și mașina virtuală.
 • Funcția Drag and Drop. Vă permite să transferați fișiere de la host la mașină virtuală și invers, capturând conținutului cu cursorul mouse-ului (disponibil începând cu versiunea VirtualBox 5.0, se activează în Devices → Drag and Drop).
 • Suport video îmbunătățit. Devine disponibilă redimensionarea ferestrei mașinii virtuale. Reglează automat rezoluția. Include suport pentru grafica 3D și 2D și performanță video accelerată.
 • Clipboard general. Aici totul este simplu - acum puteți face Copy/Paste atât de la și la mașina virtuală cât și în mașina virtuală (se activează în Devices Clipboard).
 • Sincronizare temporară. Permite sincronizarea automată a timpului între host și mașina virtuală. Acest lucru este important în cazul în care, de exemplu, trebuie să "întrerupeți" mașina virtuală pentru o perioadă lungă de timp.
 • Conectări automate - vă permite să configurați autentificarea automată la o mașină virtuală folosind un subsistem special. Trebuie doar să completați detaliile pentru accesarea acestuia - numele contului, parola și domeniul.

Deci, dacă aveți de gând să lucrați cu o mașină virtuală pentru o lungă perioadă de timp, atunci trebuie să instalați Guest Additions! Acest lucru va facilita foarte mult munca. Mai mult, instalarea nu durează prea mult timp. Apropo de instalare.

Instalare Guest Additions în Windows

Instalarea Guest Additions pentru mașinile virtuale care rulează Windows este destul de banală. În panoul de control al mașinii virtuale, selectați Devices →  Insert Guest Additions CD image

instal VirtualBox GuestAdditions

După aceasta, sistemul determină instalarea discului de instalare, rămâne doar să faceți clic pe Run și să urmați procedura standard de instalare. După instalare, sistemul ar trebui să repornească, dacă acest lucru nu sa întâmplat, atunci restartați manual.

Instalare Guest Additions în Linux prin gnome

Instalarea Guest Additions pe Linux cu interrfață grafică este exact ca cea din Windows. De asemenea în panoul de control al mașinii virtuale, selectați Devices →  Insert Guest Additions CD image. După ce sistemul determină instalarea discului, rămâne doar să faceți clic pe Run Software și să urmați procedura standard de instalare. După instalare restartați sistema.

Instalare Guest Additions în Linux prin consolă

Mult mai interesant este situația cu instalarea pe Linux fără interfață grafică prin consola. Vom instala Guest Additions pe exemplul CentOS 6. Începem cu faptul că inserăm discul virtual Devices →  Insert Guest Additions CD image.

După aceea, accesați partiția montată: cd / mnt / cdrom /

Și rulați procesul de instalare cu următoarea comandă: ./VBoxLinuxAdditions.run

instalare Guest Additions pe Cent OS

După asta facem: reboot

Dacă totul a mers bine, va apărea un nou modul vboxguest. Puteți verifica prin comandă: lsmod | grep vboxguest

Guest Additions in Cent OS

Setări principale pentru mașina virtuală

În fereastra principală VirtualBox Manager avem lista mașinilor virtuale pe stânga, pe dreapta informații generale despre mașina virtuală. În partea de sus avem meniul pentru a crea o mașină virtuală nouă, setările pentru mașina curentă selectată și să rulăm mașina virtuală selectată. Apăsăm Setting pentru a vedea setările pentru mașina virtuală creată.

interfața VirtualBox Manager

Mașina virtuală rulează cu setările prestabilite, în continuare voi descrie doar momentele importante sau care ar fi bine de modificat.

Setările disponibile în compartimentul:

General:

 • Basic - putem modifica numele și tipul mașinei virtuale
 • Advanced - Snapshot folder locație unde se salvează Snapshots; Shared Clipboard - permitem sau nu ca conținutul copiat în clipboarb să fie disponibil atât pe mașina virtuală cât și pe calculatorul nostru fizic; Drag'n'Drop - permitem copierea fișierelor prin metoda "apucă și trage" în fereastra dorită.

System:

 • Putem modifica capacitatea RAM acordată mașinei virtuale;
 • Scoatem bifa de la Floppy din Boot Order (nu am nevoie de ea);
 • Putem modifica numărul de procesoare utilizate.

Display:

 • Memoria video alocată;
 • Numărul monitoarelor;
 • Putem activa accelerarea 3D și 2D Video (dacă sunt disponibile pe calculatorul host);
 • Putem înregistra sesiunea mașinei virtuale într-un fișier video.

Storage

 • Putem adăuga/șterge hard disk;
 • Adăugăm sau ștergem disk optic;
 • Adăugăm sau ștergem fișierul ISO.

Audio:

 •  Conectarea sunetului în mașina virtuală și setările pentru audio.

Network:

 • setările pentru placa de rețea între host și mașina virtuală.

Serial Ports:

 • Activarea Serial Port

USB:

 • Activarea USB, pentru acces la usb host-ului.

Shared Folders:

 • Adăugăm partiție/mapă din calculatorul host ca să fie montat în mashina virtuală, locația va apărea drept locație cu acces din rețea.

User Interface:

 • Selectăm opțiunile care vor fi disponibile în mașina virtuală.