home Windows Instalare Windows 10 de pe stick
ituser.info https://ituser.info/produse_img/10201811161743718646.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/windows/instalare-windows-10-de-pe-stick Cum instalezi Windows 10 de pe stick USB? În acest articol voi descrie pe pași metoda de instalare Windows 10

Instalare Windows 10 de pe stick

 • 11.10.2018, 17:50
 • (13468)
 • 0

În acest articol voi explica pe pași cum poți instala Windows 10 de pe stick fără ajutorul prietenului "programist")). În ziua de azi nu mai sunt populare discurile optice cu ajutorul cărora instalam mai înainte sistemul la calculator, acum și la procurarea sistemului de operare primim un stick pe care avem bootat sistemul. Voi începe de la cum poți face stick bootabil Windows 10 și vom parcurge toți pașii până la finalizarea instalării sistemului.

Pentru instalare Windows 10 trebuie să știi cerințele minime pentru calculator, diferența între versiuni, cum să creezi stick bootabil, cum să faci boot de pe stick, procesul de instalare Windows, setările inițiale a sistemului. Unii pași au mai multe opțiuni sau metode, alegem în dependență de preferințele personale. Mai jos voi descrie pe pași cum să instalezi Windows 10 gratuit, de pe stick sau disc.

Cerințe minime Windows 10

Cerințele minime față de calculator ne permit să înțelegem dacă putem instala sistemul pe calculatorul nostru, în cazul în care, caracteristicile sunt mai mici decât cerințele minime, mai bine să nu instalăm sistemul. În cazul în care vom instala Windows 10 pe un calculator cu caracteristici mai mici decât cele minime, el va frâna foarte tare sau în genere nu va porni, deoarece productivitatea calculatorului nu-i va permite să suporte toate procesele necesare pentru funcționarea sistemului de operare.

Cerințele minime sunt pentru sistemul de operare "curat", fără programe suplimentare sau jocuri. Instalarea programelor va crește cerințele minime pentru funcționarea normală a calculatorului, în dependență de cerințele programului instalat.

Cerințe minime:

 • Procesor: 1 GHz
 • Spațiu de stocare: 16 GB (pentru x86 sistem) sau 20 GB (pentru X64 sistem)
 • Placa video: DirectX versiune nu mai mică de 9 cu driver WDDM 1.0
 • Display: 800x600 px

Spațiul necesar pentru instalare Windows 10

Pentru instalare Windows 10 este necesar 15-20 GB (în dependență de versiune x86 sau x64), dar este necesar aproximativ 5-10 GB pentru actualizările pe care sistemul le va descărca după instalare. În final se primește că avem nevoie de aproximativ 30 GB, dar recomand să acordați mai mult, în dependență de programele pe care aveți nevoie să instalați. După instalarea Windows 10, spațiul din partiția cu sistem se va ocupa de fișierele temporare, informații despre procese, programele instalate pe partiția cu Windows, fișiere stocate. În caz că nu instalezi multe programe sau capacitatea hard discului este mică poți aloca 50-60 GB, dar dacă capacitatea hard discului este mare și ai nevoie de mai multe programe de instalat, recomand minim 100 GB pentru partiția de sistem. 

Cât timp durează instalarea Windows 10

Durata procesului de instalare Windows 10 poate dura de la 15 minute până la câteva ore, totul depinde de productivitatea calculatorului, instalezi Windows 10 pe hard disc nou sau alături de alt sistem, portul USB și viteza de transmitere a datelor de pe stick în cazul instalării de pe stick. Principalul nu întrerupe procesul, chiar dacă ai impresia că s-a blocat, șansele ca să se blocheze instalarea sistemului sunt foarte mici în cazul în care l-ai descărcat de pe site-ul oficial. În caz că procesul totuși s-a blocat sau din alte motive s-a întrerupt instalarea Windows 10, deconectează calculatorul, conectează-l, formatați partiția pentru instalare și începeți din nou procesul.

Ce ediție Windows 10 alegi

Sunt mai multe ediții Windows 10, poți alege ediția în funcție de destinația pentru care folosești calculatorul.

 • Home - destinată pentru utilizarea de acasă, majoritatea dispozitivelor cu Windows 10 preinstalat au ediția dată. Include aplicații și setări destinate pentru utilizatorii casnici, nu include instrumente de business precum criptarea cu BitLocker sau virtualizare
 • Pro - destinată pentru utilizatori profesioniști. Oferă posibilitatea de a dezactiva sau amâna actualizările de sistem
 • Enterprise - destinată pentru companii, oferă toate facilitățile din Windows 10 Pro și suplimentare care ajută administratorii de rețea și companiile
 • Enterprise LTSC - versiune cu suport pe durată lungă a Windows 10 Enterprise, este lansată o dată la doi-trei ani. Această ediție primește actualizări de securitate timp de 10 ani de la lansare.
 • Education - destinată sectorului educațional. Din start avea aceleași caracteristici ca Windows 10 Enterprise, începând cu actualizarea Fall Creators Update, include mai puține caracteristici.
 • Pro Education - o ediție specială Windows 10 pentru sectorul educațional. Include aplicația "Set Up School PCs" care îți permite să configurezi rapid sistemul și setările lui, cu un stick de memorie USB. Nu include Cortana, sugestiile din Windows Store (Magazinul Windows) sau Windows Spotlight.
 • Pro for Workstations - ediție pentru hardware high-end, sarcini de calcul foarte intense și cele mai noi procesoare de servere ori sisteme de fișiere.
 • S - un mod foarte limitat de Windows 10, pentru segmentul educațional și pentru retail. Cea mai importantă limitare a sa este că nu poți instala aplicații desktop decât dacă sunt distribuite prin Magazinul Windows. De asemenea, Microsoft Edge este navigatorul web implicit iar Bing motorul de căutare. Ele nu pot fi schimbate. Orice ediție de Windows 10 poate fi folosită în modul S.

Cum faci stick bootabil Windows 10

Pentru instalarea Windows 10 de pe stick avem nevoie de imaginea sistemului și stick de memorie USB. Sunt mai multe metode de a crea un stick bootabil Windows 10, alege una din articolul indicat sau urmează metoda oficială cum să creezi stick bootabil Windows 10 pe care a prezentat-o Microsoft, descrisă mai jos .

Cum faci stick bootabil Windows 10 cu ajutorul Windows 10 Installation Media Creation Tool - metoda oficială

Odată cu apariția sistemului de operare Windows 10 pe site-ul Microsoft a apărut și instrumentul Windows 10 Installation Media Creation Tool un program de făcut stick bootabil Windows 10, pentru instalarea ulterioară a SO Windows 10. Pentru a crea un stick bootabil nu e nevoie să descarci din timp fișierul ISO, programa va descarca automat ultima versiune a sistemului apoi creează usb bootabil Windows 10 pentru instalare atât în modul UEFI cât și Legacy, compatibil cu discurile GPT și MBR. Descarcă Windows 10 Installation Media Creation Tool de pe pagina oficială apăsând "Descărcați instrumentul acum".

Pașii pentru a crea un stick bootabil Windows 10 prin Windows 10 Installation Media Creation Tool:

 1. Conectează stick-ul la calculator (capacitatea minim 6GB)
 2. Pornește instrumentul descărcat mai sus și acceptă termenii acordului de licență.
 3. În pasul următor selectăm ce dorim să facem, primul punct e pentru a face update la calculatorul de pe care rulați instrumentul, pentru a crea un stick bootabil selectăm punctul 2 - «Create installation media (USB flash drive, DVD, or ISO file) for another PC» și apăsăm Next.
  stick bootabil Windows 10 Installation Media Creation Tool
 4. În pasul următor instrumentul va identifica automat setările calculatorului și va seta în mod automat, dacă dorim să modificăm scoatem bifa «Use the recommended options for this PC» și alegem setările dorite.
  windows 10 stick
 5. În pasul următor selectează «USB flash drive» pentru ca programa să booteze Windows 10 direct pe stick, sau poți selecta «ISO file» dacă dorești să descarci fișierul ISO pe calculator pentru utilizare recentă.
  stick bootabil
 6. Selectează stick pe care dorești să faci bootare la Windows 10. Atenție! Toată informația de pe stick va fi ștearsă!
  stick bootabil windows 10
 7. Începe a se descarca Windows 10 și se va face bootare pe stick, așteptăm până se finalizează procesul.
  stick bootabil windows 10

Cum faci boot de pe stick

După ce ai creat stick bootabil Windows 10 putem începe procesul de instalare a sistemului. Conectează stick-ul bootabil Windows 10 în portul USB, deconectează calculatorul. Conectează calculatorul, îndată ce începe procesul de conectare intră în BIOS, pentru a intra în BIOS tastează Del sau F2, în caz că nu intră pe tastele date vezi combinația de taste pentru a intra în BIOS în dependență de notebook-ul tău sau placa de bază. În BIOS verifică să fie Boot Mode setat UEFI. Apăsă F10 și confirmă salvarea modificărilor. Îndată ce începe procesul de conectare apasă F12 (sau ESC pentru Asus) pentru a intra în Boot Menu, în caz că nu merge vezi ce tastă să apeși ca să intri în Boot Menu pentru calculatorul tău. În caz că nu ai găsit cum să bootezi de pe stick, restartează calculatorul, intră în BIOS și modifică ordinea de bootare, găsește stick-ul în listă și plasează-l primul. După salvează modificările din BIOS și la conectarea calculatorului automat se va boota de pe stick (în cazul dat este necesar să aștepți prima restartare a calculatorului în timpul instalării sistemului și să intri în BIOS, apoi să indici din nou hard discul primul în ordinea de bootare).

După ce ai intrat în meniul de bootare selectează stick-ul cu Windows 10 și va începe procesul de instalare Windows 10 de pe stick.

Instalare Windows 10 de pe stick

Instalarea Windows 10 de pe stick nu se deosebește de procesul de instalare Windows 8, sau de pe disc. Mai jos vezi cum instalezi Windows 10 pe pași cu poze.

 1. După ce se încarcă meniul de instalare Windows 10 se va afișa următoarea fereastră, selectează limba dorită, apoi apasă Next.
  instalare windows
 2. Pentru instalare apăsăm Install now. În caz că dorești să repari calculatorul (sistemul instalat la moment) apasă Repair your computer.
  instalare windows 10
 3. Introdu cheia de licență, dacă nu o ai sau dorești să activezi sistemul mai târziu apasă I don't have a product key.
  instalare windows 10 stick
 4. Selectăm ediția de Windows 10.
  cum instalez windows 10
 5. Punem bifă că am citit termenii de licență.
  cum instalez windows 10 de pe stick
 6. Dacă dorești să faci update la sistemul actual instalat selectează prima opțiune, pentru a instala de la 0 Windows 10 selectăm Custom: Install Windows only (advanced).
  instalare windows 10 pe disc
 7. Pentru a instala Windows 10 pe un calculator nou, sau dacă la moment este altă versiune de sistem, ștergem partițiile rezervate de sistem - selectăm partiția, apoi apăsăm Delete, la fel și cu partiția unde se află sistemul curent, fii atent să nu ștergi partițiile cu informația ta personală. Apropo, pentru a nu încurca partiția de sistem, în cazul când reinstalezi sistemul, înainte de a restarta calculatorul intră în proprietățile calculatorului și vezi ce mărime are partiția cu sistem (de obicei partiția C), apoi când va trebui să selectezi partiția pentru a instala Windows 10 te vei orienta după mărimea discului.
  instalare windows 10 gpt disc
  După ce am șters partițiile de sistem, selectăm spațiul nealocat și apăsăm New, indicăm mărimea discului de sistem apoi apăsăm OK, confirmăm notificarea de creare a partițiilor rezervate de sistem, se vor crea 3 partiții rezervate de sistem și discul nostru pentru instalare. După crearea discului trebuie să fie ca în imaginea de mai jos:
  structură partiții windows 10
  Selectăm discul pentru instalare Windows și apăsăm Next. În caz, că primiți eroare "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style."  înseamnă că discul la calculator este de tip MBR. Problema dată este mai des întâlnită la calculatoarele mai vechi. Dacă termenii dați sunt noi pentru tine vezi aici informații despre cum afli ce disc ai: GPT sau MBR. Pentru instalare Windows 10 pe 64 de biți este necesar formatul GPT al hardului, de aceea vezi cum poți să convertezi hard discul în GPT cu sau fără pierdere de date
 8. Dacă nu ai primit eroare după ce ai selectat discul pentru instalarea, după ce apeși Next va începe instalarea sistemului.
  procesul de instalare windows 10 stick
 9. După ce se vor instala fișierele de sistem calculatorul se va reconecta. Urmează să configurăm setările de preferință.
  Alege limba de afișare a sistemului
  instalare windows 10 pe pasi
 10. Selectează limba tastaturii
  tastatura windows 10
 11. Dacă dorești să mai adaugi limbi pentru tastatură apasă Add layout, dacă nu apasă Skip
  limba tastaturii windows 10
 12. Înregistrăm contul de acces Windows 10. Dacă ai deja un cont Microsoft trebuie să introduci datele, dacă nu ai cont - poți crea unul nou apăsând Create account. Petru a folosi un cont offline, apasă Offline account. Apasă Next pentru continuare.
  windows 10 cont microsoft
 13. Dacă ai selectat cont offline introdu numele contului apoi apasă Next
  account microsoft windows 10
 14. Introdu parola pentru cont
  parola accound windows 10
 15. Următoarele setări le configurezi după preferință
  setări de configurare Windows 10
  setări de configurare Windows 10
  setări de configurare Windows 10
  Apoi Windows 10 va aplica setările indicate
  setări de configurare Windows 10
  După câteva minute se va încheia procesul de instalare Windows 10 și se va afișa fereastra Desktop
  Windows 10 desktop

Felicitări, ai instalat cu succes Windows 10 pe calculatorul tău, fără ajutorul "specialistului". Urmează să instalezi aplicațiile de care ai nevoie deja.