home Windows GPT sau MBR? Cum afli ce disc ai la calculator? Ce este GPT?
ituser.info https://ituser.info/produse_img/10201813041643613897.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/windows/gpt-sau-mbr-cum-afli-ce-disc-ai-la-calculator-ce-este-gpt Ce înseamnă GPT? Ce este MBR? Cum aflu dacă discul e de tip GPT sau MBR? Vezi aici 2 metode simple pentru a af

GPT sau MBR? Cum afli ce disc ai la calculator? Ce este GPT?

 • 13.10.2018, 16:43
 • (16427)
 • 0

Te-ai gândit vreodată cum pornește un calculator? Indiferent de sistemul de operare, componente hardware - toate calculatoarele la pornire folosesc sau metoda BIOS-MBR sau metoda mai modernă UEFI-GPT, realizată în ultimele versiuni OS.

În acest articol vei alfa ce înseamnă MBR și GPT, voi face comparare între GPT și MBR, avantaje și dezavantaje, lista de priorități pentru a putea alege care ți se potrivește.

Ce înseamnă MBR și GPT

În momentul când apăsăm butonul de pornire al calculatorului, începe procesul care duce la încărcarea sistemului de operare în memorie. Prima comandă depinde de structura partițiilor de pe hard disc. Structura partițiilor de pe disc definește trei lucruri:

 1. Structura datelor de pe disc
 2. Codul care se utilizează la pornire, dacă partiția este bootabilă.
 3. Unde începe și unde se termină partiția

Există două tipuri de structuri de partiție: MBR și GPT. 

MBR (Master Boot Record) reprezintă standardul vechi pentru administrarea partițiilor hard discului (pe 32 biți). Aici este memorată informația despre organizarea partițiilor și codul executabil ce încarcă sistemul de operare. MBR a fost lansat de IBM în anul 1983 și este utilizat și în prezent.

Dacă sistemul folosește structura MBR, primul proces va fi încărcarea BIOS (Basic Input/Output System) care include funcții de bază cum ar fi tastatura, accesul la display, efectuarea operațiilor de intrare/ieșire de pe disc, și codul pentru încărcarea inițială a sistemului. Înainte ca BIOS să poată identifica partiția de bootare, el execută o serie de funcții de configurare a sistemului, începând cu următoarele:

 • auto testare la conectarea alimentării
 • identificarea și inițializarea cartelei video
 • afișarea ecranului de start BIOS
 • efectuarea rapidă a testării memoriei operative (RAM)
 • configurarea dispozitivelor plug and play
 • identificarea partiției de bootare

Odată ce BIOS-ul a identificat dispozitivul de bootare, acesta citește primul sector de pe disc în memorie. Primul sector de pe disc reprezintă principala înregistrare de bootare (MBR) cu mărimea de 512 biți. În acest sector se află trei obiecte:

 • prima stadie de bootare (446 de biți)
 • tabelul partiților discului (16 biți pentru partiție x 4 partiții, MBR suportă maxim 4 partiții, detalii mai jos)
 • semnătura (2 biți)

La etapa dată MBR scanează tabelul partițiilor și încarcă în memoria operativă sectorul de bootare - Volume Boot Record (VBR). VBR conține sectorul inițial al programelor - Initial Program Loader (IPL), codul dat inițiază procesul de bootare. Bootarea inițială a programelor include a doua etapă de bootare care apoi încarcă sistemul de operare.

GPT (GUID Partition Table) reprezintă un standard nou de administrare a hard discului pe 64 biți. Face parte din standardul nou UEFI și folosește identificatori unici globali (GUID) pentru definirea partițiilor.

GPT folosește UEFI, în care nu este o astfel de procedură de păstrare în sectorul de bootare al primei etape, urmată de apelarea etapei a doua de bootare, cum este în MBR.

structura GPT

La conectarea calculatorului UEFI, la fel ca BIOS, pentru început execută funcțiile de configurare a sistemului, cum ar fi managementul energie, instalarea datelor și alte componente de control al sistemului. După aceasta, UEFI citește GPT - tabelele partițiilor GUID (identificator global unic). GPT se află se află în primele sectoare ale discului, imediat după sectorul 0, unde în continuare este stocată principala înregistrare de bootare  pentru Legacy BIOS.

GPT identifică tabelul partițiilor pe disc, apoi partiția de sistem EFI. Partiția de sistem conține datele de bootare pentru toate sistemele de operare instalate pe alte partiții de pe hard disc. EFI inițializează managerul de boot Windows, care apoi încarcă sistemul de operare.

Puteți observa că și UEFI-GPT și BIOS-MBR transmit controlul bootloader-ului, dar singuri nu încarcă SO direct. Dar, în UEFI nu este nevoie să treacă prin mai multe stadii ale bootloader-ului, cum este în BIOS.

Comparare MBR și GPT

GPT este o structură de partiție mai nouă și mai avansată, având mai multe avantaje. MBR se folosește de mult timp, este stabilă și are o compatibilitate maximă. Deși, cu timpul este posibil ca GPT să înlocuiască MBR, oferind funcții mai avansate, dar în unele cazuri putem folosi doar MBR.

MBR - structura tradițională pentru gestionarea partițiilor de pe disc. Deoarece este compatibil cu majoritatea sistemelor, este încă larg utilizat. Înregistrarea de boot este amplasată în primul sector al hardului. Ea conține tabelul partițiilor  - informația despre organizarea partițiilor logice pe hard disc.

MBR de asemenea conține cod executabil care scanează partițiile pentru a identifica sistemul de operare activ și inițializează procedura de încărcare a SO.

Hard discul MBR permite doar 4 partiții principale, dacă ai nevoie de mai multe e posibil de setat o partiție drept partiție extinsă, și pe ea de creat mai multe subpartiții.

MBR folosește 32 de biți pentru a înregistra lungimea partiției, exprimată în sectoare, astfel fiecare partiție poate avea maxim 2 TB.

Avantaje:

 • Compatibil cu majoritatea sistemelor

Dezavantaje:

 • Permite maxim 4 partiții principale
 • Mărime maximă de 2 TB pentru partiție
 • Informație despre partiție se păstrează într-un singur loc - în înregistrarea principală de bootare. Dacă ea este deteriorată, atunci tot discul devine de necitit.

GPT - un standard mai nou pentru determinarea structurii partițiilor pe disc. Pentru determinarea structurii se folosesc identificatori unici globali (GUID).

Este parte a standardului UEFI, adică sistemul pe baza UEFI putem instala doar pe disc care folosește GPT, de exemplu, aceasta este cerința funcției Windows 8 Secure Boot.

GPT permite crearea unui număr nelimitat de partiții, deși unele sisteme de operare (Windows) pot pune limita de 128 partiții. De asemenea GPT nu are limită pentru mărimea partiție.

Avantaje:

 • Permite crearea unui număr nelimitat de partiții.
 • Nu are limită pentru mărimea discului. Depinde de sistemul de operare. Limita pentru partițiile de sistem este mai mare ca volumul discurilor existente la moment. Pentru discurile cu sectoarele a câte 512 biți suportă mărimea maximă de 9.4 ZB (1 zettabyte = 1.073.741.824 terabytes).
 • GPT stochează o copie a partiției și datelor de bootare și poate restabili datele în caz de deteriorare.
 • GPT stochează valoarea sumei de control după algoritmul cod de redundanță ciclică (CRC) pentru verificarea integrității datelor. În caz de deteriorare GPT poate observa problema și să încerce recuperarea datelor din altă parte a discului.

Dezavantaje:

 • poate fi incompatibil cu versiunile vechi ale sistemelor de operare.

gpt sau mbr

Deci, GPT sau MBR? Puteți folosi oricare, dar ținând cont de avantajele GPT și faptul că treptat calculatoarele moderne trec pe GPT puteți alege GPT. Dar dacă scopul este de a avea suport pentru versiunile vechi ale sistemelor de operare sau este nevoie de BIOS atunci sunteți obligat să rămâneți cu MBR.

Cum afli tipul discului GPT sau MBR?

Metoda 1 - Aflăm tipul discului cu ajutorul Disk Management

În Windows putem verifica tipul partițiilor cu ajutorul «Disk Management» (Gestionarea discurilor). Pentru a deschide «Disk Management» tastăm combinația de taste Windows + R, apoi tastăm diskmgmt.msc, și apăsăm ENTER. Windows va scana discurile apoi va afișa fereastra de gestionare a discurilor. Pentru a afla tipul discului facem clic dreapta pe disc (nu pe partiție) și selectăm «Properties», se va deschide o fereastră cu proprietățile discului, selectăm «Volumes» și vedem tipul discului în compartimentul «Partition style»

tipul hard discului

Metoda 2 Aflăm tipul discului cu ajutorul liniei de comandă (cmd)

Pentru ca să aflăm tipul disculul cu ajutorul cmd apăsăm combinația de taste Windows + R (sau Shift + F10 în timpul instalării Windows de pe stick) pentru a deschide linia de comandă (sau apăsăm tasta Windows, tastăm cmd.exe apoi ținem apăsat tastele CTRL + SHIFT  și apăsăm ENTER pentru a deschide cmd cu drept de administrator). 

tip disc prin cmd

Tapăm diskpart apoi list disk. În lista dată sunt enumerate toate discurile conectate la calculator. În coloana GPT este indicat tipul partiției pentru fiecare disc, dacă vedeți steluță (*) înseamnă că discul e de tip GPT, dacă nu, cum este în cazul dat - MBR. Avantajul metodei date față de Disk Management este în ceea că prin cmd putem afla tipul discului mai rapid.