home Windows Cum să convertezi GPT disc în MBR fără a pierde date
ituser.info https://ituser.info/produse_img/10201817261659218902.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/windows/cum-sa-convertezi-gpt-disc-in-mbr-fara-a-pierde-date Convertire GPT in MBR fără ca sa pierzi datele de pe hard disc. Vezi cum să convertești hardul din GPT în MBR

Cum să convertezi GPT disc în MBR fără a pierde date

 • 17.10.2018, 18:05
 • (3998)
 • 0

În acest articol voi descrie cum poți să convertești discul din GPT în MBR (sau invers, din MBR în GPT) fără ca să pierzi informația de pe hard disc. Cel mai des poți avea nevoie de acest lucru când dorești să instalezi sistemul nou și primești eroare "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style." care se afișează când dorești să instalezi sistemul x86 (Windows 7 sau mai jos) pe un hard disc GPT. 

Nu voi explica ce înseamnă GPT și MBR, informația dată o puteți vedea în articolul GPT sau MBR? Cum afli ce disc ai la calculator? Ce este GPT?. Pentru a  formata discul GPT în MBR putem folosi instrumentele standard din Windows (inclusiv la momentul instalării noii sisteme) sau programe speciale pentru administrare hard disc. 

Convertire GPT în MBR cu ajutorul liniei de comandă (cmd)

Atenție!Prin această metodă se va șterge toată informația de pe hard disc!

Convertirea GPT în MBR prin cmd se potrivește pentru calculatoarele noi pe care nu este informație și dorești să instalezi Windows 7 x86 sau un sistem mai vechi. Pentru a deschide cmd în timpul instalării sistemului, așteptăm să se încarce meniul de instalare Windows apoi tastăm Shift + F10. Pentru a deschide linia de comandă din sistemul de lucru apăsăm tasta Windows și tapăm cmd sau tastăm combinația de taste Windows + R, apoi tapăm cmd și apăsăm Enter

 1. Tapăm diskpart apoi list disk pentru a afișa lista de discuri fizice conectate la calculator.
 2. Introducem select disk N, unde N - numărul discului care trebuie să-l formatăm.
 3. Tapăm clean pentru a șterge discul total.
 4. Introducem convert mbr pentru a formata discul în MBR
 5. Introducem exit pentru a ieși.

convertare gpt in cmd

* În cazul când dorești să convertești discul din sistemul în care lucrăm la moment, nu veți putea formata discul fizic pe care este sistemul.

Convertire GPT în MBR cu ajutorul managerului de discuri Windows

Metoda dată de a converti discul GPT în MBR se realizează în sistemul de operare activ, adică trebuie să fie instalat și să ruleze pe calculator. Nu este posibil de a formata discul fizic pe care este instalat sistemul care rulează.

Pentru a deschide Disk Management, cel mai simplu tapăm combinația Windows + R, apoi tapăm diskmgmt.msc și apăsăm Enter.

disk management run

În Disk Management căutăm discul necesar de convertit și ștergem partițiile de pe el, pentru aceasta facem clic dreapta pe partiție și selectăm Delete Volume.

disk manager delete volume

După ce am șters partițiile de pe disc facem clic dreapta pe disc și selectăm Convert to GPT Disk.

convert gpt disc cu disk manager

După finalizarea convertirii discului în GPT putem crea din nou partițiile necesare pe disc.

Convertire GPT în MBR fără pierderea datelor cu EaseUS Partition Master

EaseUS Partition Master poate converti GPT în MBR fără pierderea datelor de pe hard disc (nu e posibil de formatat hard discul de pe care rulează aplicația). Putem folosi aplicația EaseUS Partition Master pentru un șir de operații asupra hard discului, cum ar fi migrarea sistemului pe SSD, Mărirea sau micșorarea partiției (inclusiv a partiției cu sistemul instalat), unirea partițiilor, convertirea discului și altele.

Comparativ cu metodele de mai sus, EaseUS Partition Master nu șterge partițiile de pe disc, astfel nu pierdem informația de pe hard disc.

Notă! Pentru a formata MBR în GPT este nevoie de EaseUS Partition Master Professional.

Pentru a converti hard discul cu EaseUS Partition Master urmăm pașii:

 1. Descărcăm EaseUS Partition Master
 2. Selectăm discul GPT necesar de convertit, clic dreapta și selectăm Convert GPT to MBR.
  convertare gpt mbr cu easeus partition master
 3. Selectăm Apply și confirmăm aplicarea operațiunii. 
  programe pentru convertare gpt in mbr

După finalizarea procesului putem vedea partițiile de pe disc în siguranță.

Convertire MBR în GPT fără pierderea datelor prin MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard este disponibilă și în versiunea pentru LiveCD, în cazul în care calculatorul nu are sistem sau nu se conectează dar dorești să convertești discul din MBR în GPT, descarcă versiunea bootabil și bootăm imaginea pentru LiveCD apoi conectăm la calculator și ne bootăm de pe stick. Versiunea MiniTool Partition Wizard desktop o descărcați de pe site-ul oficial.

După deschiderea programei, selectăm discul (nu partiția) necesar pentru convertire apoi facem click pe Covert MBR Disk to GPT Disk și după Apply pentru a aplica opțiunile selectate, confirmăm notificările programei și așteptăm finalizarea procesului.

convertare gpt minitool partition wizard

Dacă încercați să convertiți discul pe care la moment rulează sistemul, programa va cere repornirea Windows, pentru convertirea cu succes.

În caz că ați primit eroarea de mai jos (discul conține partiție de sistem), selectați partiția de sistem și apăsați Delete Partition apoi Apply.

gpt MiniTool Partition Wizard

După ce am șters partiția de sistem facem din nou pașii pentru a converti discul în GPT.

convertare gpt disck