home Hardware Se descarcă repede laptopul - ce trebuie să faci?
ituser.info https://ituser.info/produse_img/09201811191800219863.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/hardware/se-descarca-repede-laptopul-ce-trebuie-sa-faci Se descarcă repede bateria la laptop, notebook-ul se descarcă foarte repede, cum repari bateria la laptop

Se descarcă repede laptopul - ce trebuie să faci?

 • 11.09.2018, 18:00
 • (3657)
 • 0

Dacă bateria laptopului se descărcă rapid, motivele pentru aceasta pot fi foarte diferite: de la deteriorarea simplă a bateriei la problemele software și hardware cu dispozitivul, prezența unui software periculos pe computer, supraîncălzirea și altele motive asemănătoare.

Uzura baterii laptopului

Primul lucru care merită să acordați atenție și să verificați când se reducere durata de viață a bateriei - gradul de uzură a bateriei laptopului. Mai mult decât atât, aceasta poate fi reală nu numai pentru dispozitive vechi, ci și pentru cele dobândite recent: de exemplu, o descărcare frecventă a bateriei "în zero" poate duce la degradarea prematură a bateriei.

Există mai multe modalități de a efectua acest test, inclusiv cu instrumentul încorporat pentru crearea unui raport despre bateria notebook-urilor în Windows 10 și 8, dar eu aș recomanda utilizarea programului AIDA64 - funcționează pe aproape orice echipament (spre deosebire de instrumentul menționat anterior) și ne oferă toată informația necesare chiar și în versiunea trial (programul în sine nu este gratuit).

Puteți descărca gratuit AIDA64 de pe site-ul oficial https://www.aida64.com/downloads (dacă nu doriți să instalați programul, descărcați-l acolo ca arhivă ZIP, apoi rulați aida64.exe din dosarul dezarhivat ).

În program, în secțiunea "Calculator" - "Power Management" puteți vedea punctele principale în contextul problemei date - capacitatea inițială a bateriei, capacitatea bateriei la încărcare completă (adică capacitatea inițială și capacitatea curentă, din cauza uzurii), încă un punct "Grad de uzură" afișează cu cât capacitatea curentă este mai mică decât cea inițială.

AIDA64

Reeșind din datele de mai sus, putem concluziona dacă anume uzura bateriei este cauza descărcării rapide a laptopului. De exemplu, durata de viață a bateriei declarată este de 6 ore, scădem în jur de 20% din cauza că producătorul aduce datele pentru condiții ideale, primim 4.8, din acestea mai scădem cele 4% de uzură și obținem durata de 4.6 ore (276 min). Dacă durata de funcționare a laptopului de la baterie este aproximativ egală cu durată obținută, la o utilizare «liniștită» (browser, documente), atunci sunt posibile motive adăugătoare pe lângă uzura bateriei.

De asemenea, rețineți că, chiar dacă aveți un laptop complet nou, pentru care, de exemplu, sunt declarate 10 ore de viață a bateriei, în jocuri și programe "grele" - 2,5-3,5 ore vor fi normal.

Programe care afectează descărcarea bateriei unui laptop

Energia este consumată într-un fel sau altul de toate programele care rulează pe computer. Cu toate acestea, cel mai des, motivul pentru care laptopul este descărcat rapid sunt programele din autostart, care, atunci când lucrează, accesează activ hard diskul și utilizează resurse CPU (programe torrent, programe de "curățare automată", antivirusuri și altele) sau programe rău intenționate.

windows 7 autorun

Și dacă antivirusul mai bine să nu-l atingeți, gândițivă dacă merită să păstrați clienții torrent și utilitarele de curățare la pornire, și verificați computerului pentru prezența programelor rău intenționate (de exemplu, în AdwCleaner).

Drivere de gestionare a alimentării

Un alt motiv des întâlnit pentru durata scurtă de viață a bateriei este lipsa de drivere necesare pentru hardware-ul și de gestionare a alimentării. Acest lucru este valabil mai ales pentru acei utilizatori care instalează și reinstalează Windows singuri, apoi folosesc driver-pack pentru a instala driverele sau nu fac nimic pentru a instala driverele, deoarece "totul funcționează și așa".

Echipamentul laptop-urilor de la majoritatea producătorilor diferă de versiunile "standard" ale aceluiași echipament și poate funcționa incorect fără acele driver-e de chipset, ACPI (nu confunda cu AHCI) și uneori utilități suplimentare furnizate de producător. Astfel, dacă nu ați instalat drivere similare și v-ați baza pe mesajul managerului de dispozitive, că "driverul nu trebuie actualizat" sau pe un program pentru instalarea automată a driverelor, aceasta nu este abordarea corectă.

Calea corectă va fi următoarea:

 1. Accesați site-ul oficial al producătorului laptopu-lui și în secțiunea "Suport" găsiți descărcărea de drivere pentru modelul dvs. de laptop.
 2. Descărcați și instalați manual driverele hardware, în special chipsetul, utilitare pentru a interacționa cu driverele UEFI, dacă sunt disponibile, ACPI. Chiar dacă driverele disponibile sunt doar pentru versiunile anterioare ale sistemului de operare (de exemplu, aveți Windows 10 instalat și disponibil numai pentru Windows 7), utilizați-le, este posibil să fie necesar să rulați în mod de compatibilitate.
 3. Faceți cunoștință cu descrierile actualizărilor BIOS postate pe site-ul oficial pentru modelul dvs. de laptop - dacă există unele dintre ele care rezolvă problemele legate de gestionarea energiei sau de descărcarea bateriei, este bine să le instalați.

Exemple de astfel de drivere (pentru laptopul dvs. pot exista altele, dar cu aceste exemple puteți presupune aproximativ ce este necesar):

 • Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI) și chipset Intel (AMD) - pentru Lenovo.
 • HP Power Manager Utility Software, HP Software Framework șiHP Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Support Environment - pentru laptop HP.
 • ePower Management Application,și Intel Chipset и Management Engine - pentru Acer.
 • ATKACPI driver and hotkey-related utilities sau ATKPackage - pentru Asus.
 • Intel Management Engine Interface (ME) și Intel Chipset Driver - aproximativ pentru toate laptopurile cu procesorul Intel.

Țineți cont de faptul că cel mai recent sistem de operare de la Microsoft - Windows 10 după instalare poate "actualiza" aceste drivere, întorcând problema.

Notă: dacă în Manager dispozitive sunt dispozitive necunoscute, instalați driverele necesare.

Praful și supraîncălzirea laptopului

Un alt punct important care poate afecta durata de viață a bateriei laptopului - praful în carcasa laptopului și supraîncălzirea permanentă a laptopului. Dacă aproape în permanență auzi ventilatorul de răcire a laptop care rulează la maxim (în același timp, atunci când laptopul era nou, aproape nu se auzea), rezolvați problema dată, deoarece chiar și rotirea răcitorului la viteze mari determină creșterea consumului de energie.

Informații suplimentare despre descărcarea laptopului

Informație adăugătoare la tema bateriei, care poate să fie de folos atunci când laptopul se descarcă repede

 • În Windows 10 «SYSTEM» → «Battery Saver» puteți conecta economisirea energiei bateriei (conectarea e disponibilă numai la alimentarea de la baterie, sau când ajunge la un anumit procent a energiei).batery saver windows 10
 • În ultimele versiuni Windows puteți configura manual schema de alimentare, parametrii de economie a diferitor dispozitive.advanced power setting windows 7
 • Modul Sleep și hibernare, precum și deconectarea laptopului cu modului de lansare rapid (care este activat în mod implicit în Windows 10 și 8), deasemenea consumă energia bateriei, iar ce pe laptopuri vechi sau când nu există drivere din punctul 2, poate face aceasta rapid. Pe dispozitivele mai noi (Intel Haswell și mai noi), dacă aveți toate driverele necesare pentru hibernare și oprire cu un start rapid, nu trebuie să vă faceți griji (dacă nu veți lăsa laptopul în această stare timp de câteva săptămâni). Adică puteți observa că se cheltuie energie și la laptopul deconectat. Dacă des deconectați laptopul în mod hibernare sau Sleep,și nu folosiți laptopul mult timp, având Windows 10 instalat, recomand să deconectați lansarea rapidă (Control Panel → All Control Panel Items → Power Options → Choose what the power button does → Turn on fast startup)fast startup windows 10
 • Dacă este posibil, nu aduceți bateria laptopului la descărcarea totală. Încărcați-l ori de câte ori puteți. De exemplu, capacitatea este de 70% și există o posibilitate de reîncărcare - încărcați. Acest lucru va prelungi durata de viață a bateriei Li-Ion sau Li-Pol (chiar dacă prietenul dvs. «programist» susține contrariul).
 • O altă nuanță importantă: mulți au auzit undeva că nu trebuie să lucra-ți întotdeauna pe laptopul conectat la alimentarea de la rețea, deoarece încărcarea completă permanentă este dăunătoare bateriei. Parțial este corect, dacă este vorba de păstrarea bateriei pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, dacă este vorba anume de lucru, atunci dacă să comparăm lucrul tot timpul de la  rețea și lucrul de la baterie până la un anumit procent din baterie cu încărcare ulterioară, atunci a doua opțiune are ca rezultat o uzură mult mai puternică a bateriei.
 • La unele laptopuri, există parametri suplimentari pentru încărcarea bateriei și funcționarea bateriei în BIOS. De exemplu, pe unele laptopuri Dell puteți selecta profilul de lucru - "De preferință din rețea", "De preferință de la baterie", setați procentul de încărcare la care bateria începe încărcarea și se oprește, și să selectați  în ce zile și intervale de timp se utilizează încărcarea rapidă (ea duce la o uzură mai rapidă a bateriei), și în care cea obișnuită.

Cam atât despre descărcarea rapidă a laptopului. Sper că unele dintre aceste sfaturi vă vor ajuta să prelungiți durata de viață a bateriei laptopului și durata de funcționare a laptopului pe baterie de la o singură încărcare.