home Hardware Cum se curata tastatura de la computer si laptop
ituser.info https://ituser.info/produse_img/02201918531749942529.jpg https://www.facebook.com/ituserinfo/ https://www.instagram.com/ituser.info/ https://ok.ru/group/55166636916852 https://vk.com/ituserinfo https://ituser.info/hardware/cum-se-curata-tastatura-de-la-computer-si-laptop Curatare tastatura. Cum se spala tastatura, ce solutie folosesti pentru tastatura lipicioasa la laptop, aspira

Cum se curata tastatura de la computer si laptop

  • 18.02.2019, 18:26
  • (5850)
  • 0

Cât de ciudat nu ar părea, dar tastatura este cea mai vulnerabilă parte a computerului. La urma urmei, din cauza neatenției sau folosirei greșite în primul rând are de suferit ea. Deși este înfundată cu firimituri și praf, tastatura nu simbolizează întotdeauna neglijența stăpânului său. Este mai mult un fenomen obișnuit, inevitabil pentru aproape toți utilizatorii.

Astea se întâmplă deoarece PC-uri, laptop-uri și diverse gadget-uri sunt deja parte din viața noastră, uneori, nu avem timp nici să măncăm normal, sau să bem o cafea, sau pur și simplu ne place să mâncăm în fața calculatorului privind un serial sau fotbal online.

curatare tastatura laptop

Curățarea preventivă a tastaturii laptopului efectuată la timp poate prelungi durata de viață a acesteia.

Desigur că mai devreme sau mai târziu, aspectul tastaturii devine deplorabil, iar lucrul la calculator devine foarte incomod. A venit momentul când trebuie să cauți soluția pentru curățarea tastaturei și a o aduce într-o stare "ca nouă". Deși este mai bine să nu ajungeți la starea de neglijență extremă, ci să vă faceți drept regulă sistematică curatarea tastaturei.

! Înainte de a începe procedura de curățare, este necesar să deconectați tastatura de la calculator.

Există mai multe solutii de curatare a tastaturii lipicioase a laptopului sau calculatorului de masă, în acest articol voi descrie 5 din ele care le putem aplica singuri acasă.

Metoda 1. Perie moale și șervețel pentru curățare tastatură

Această metodă este acceptabilă dacă facem procedura de eliberare a tastaturii de murdărie și praf în mod regulat și destul de des, ceea ce înseamnă că menținem dispozitivul curat și nu permitem depunerea acestuia.

curatare tastatura mecanica

Puteți folosi un șervețel moale pentru a curăța tastatura

Pentru această metodă putem folosi o perie obișnuită mai moale, care este de obicei utilizată pentru curățarea mobilierului de praf. Cu peria, vom elimina cu ușurință praful acumulat între taste, iar cu șervețelul le putem curăța suprafața. În ceea ce privește șervețelul poate fi ușor găsit în magazine specializate.

În special, pentru diferite modele de notebook-uri sunt oferite instrumentele lor de îngrijire preventivă.

Metoda 2. Spray cu aer comprimat

Această metodă este perfectă dacă trebuie să extragem praful, murdăria acumulată și firimiturile de sub taste.

spray curatare tastatura

Spray cu aer comprimat vă va ajuta să vă curățați tastatura de praf și firimituri

Deci, cumpărați un spray obișnuit cu aer comprimat, acum poate fi ușor cumpărat de la orice magazin pentru automobile. Apoi, prin apăsarea capacului, obținem un jet puternic de aer care se formează datorită presiunii foarte puternice din interior. Îndreptând acest jet de aer spre tastatură, putem fără prea mult efort și foarte eficient să suflăm tot praful de pe butoane, între ele, precum și pe toate contactele disponibile. Particulele de murdării sunt extrase instantaneu din tastatură, și nu intra în interior.

Metoda 3. Folosim un aspirator pentru tastatura

Pentru curățarea profundă a tastaturii, puteți utiliza o metodă alternativă celei cu aer comprimat, dar cu utilizarea mijloacelor improvizate disponibile în fiecare casă, cum ar fi un aspirator obișnuit.

aspirator tastatura curatare

Aspirator curățare tastatură. Pentru curățarea tastaturei laptopurilor sunt disponibile aspiratoare speciale, care, dacă căutați, pot fi găsite în magazine specializate.

Prin activarea modului pe suflare, puteți obține același efect ca și în cazul metodei spray cu aer comprimat.

De asemenea, nu va fi greșeală să încercați și modul normal de aspirator – aspirarea prafului, a firimiturilor și a particulelor de murdărie de pe tastatura mecanică.

Metoda 4. Înarmați cu un set special pentru curățare tastatură

salutie curatare tastatura

În prezent, magazinele specializate de echipamente informatice oferă consumatorului nu numai dispozitivele informatice în sine, ci și diverse mijloace de îngrijire a acestora.

În prezent, seturi diferite de curățare a calculatorului pot fi găsite în magazinele specializate. De exemplu, sunt disponibile seturi speciale pentru curățarea tastaturii calculatorului, iar în ceea ce privește laptopurile, există instrumente speciale, în funcție de configurație.

Un astfel de set universal constă, de obicei, din mai multe elemente:

  1. perie specială;
  2. șervețele;
  3. lichid de curățare.

Și, dacă acest set este utilizat în mod sistematic, atunci curățarea generală a tastaturei poate să nu fie necesară deloc sau se va întâmpla foarte rar.

Metoda 5. Curățarea generală a tastaturii

Aceasta este o procedură atât de serioasă și responsabilă încât merită un întreg capitol separat, deoarece implică o demontare completă a tastaturii, cu o curățare atentă a cauciucului, spălarea și uscarea fiecărei taste.

Dezasamblarea și curățarea tastaturii

cum se spala tastatura

Deci, dacă lucrurile stau foarte rău - pe tastatură accidental sa turnat ceai sau cafea și obținem tastatura lipicioasă, sau nu ați făcut nici o curățare preventivă, este timpul să vă gândiți la "curațarea generala" a tastaturii.

Și primul lucru pe care trebuie să-l faceți înainte de curățarea generală a tastaturii este să opriți calculatorul (laptopul), să îl deconectați de la sistemul de alimentare (pentru laptop, de asemenea, să scoateți bateria). Apoi, acționăm strict, conform instrucțiunilor de mai jos.

Curățarea "generală" a tastaturii calculatorului

Înainte de a începe dezasamblarea tastaturii, trebuie să o fotografiați pentru a ști unde să plasați tastele.

Apoi pregătiți instrumentele necesare pentru a face această procedură:

  • șurubelniță;
  • pachet;
  • soluție pentru spălare (se poate detergent de rufe);
  • periuță de dinți de care nu aveți nevoie

Să începem. Întoarceți tastatura deconectată de la calculator cu tastele în jos, apoi deșurubați toate șuruburile și scoateți capacul din spate.

Situată sub capac și atașată la placă, folia cu liniile de contact, o scoatem atent - pentru a face acest lucru, deșurubați cele două șuruburi de pe conductor, prin care folia este atașată la placă.

dezasamblarea tastaturei

Acum scoateți tastele. Cu un cuțit de masă sau o șurubelniță obișnuită, trageți unul dintre colțurile tastei și încercați să-l ridicați, trebuie să cedeze și să se detașeze ușor. Această acțiune se face cu fiecare tastă.

cum scot tastele de pe tastatura

Toate tastele detașate sunt plasate într-un pachet, se adaugă detergent sau soluție pentru spălare și se toarnă puțină apă caldă. Apoi, legați pachetul și începeți să agitați bine, încercând să aveți mai multă spumă și să curățați mai intens tastele.

cum se spala tastatura

După un timp cu o astfel de "spălare", deschidem punga, scurgem apa cu spumă și spălam tastele cu apă curată. Apoi lăsăm să se scurgă apa și să se usuce tastele.

Tastatura de pe care am luat tastele este bine curățată cu o periuță de dinți, umezind-o din când în când cu o soluție de spumă. De asemenea, se șterge cu apă curată și se usucă bine.

Trecem la asamblarea tastaturii, care se face în ordine inversă celei de dezasamblare - poziționând în fața fotografia și verificându locul tastelor. Apoi, puneți contactul elastic pe fiecare buton, puneți placa tastaturei la loc, aranjați folia și conductorul, apoi înșurubați-o pe corpul tastaturii.

asamblare tastatura curatare

Asamblăm tastatura spălată. Puneți cablul tastaturii și înșurubați capacul. Conectați tastatura la computer. Tastatura noastră strălucește de curățenie))

curatare tastatura mecanica

Dezasamblăm și curățăm tastatura laptopului

Procesul de dezasamblare a tastaturii laptopului este similar cu metoda descrisă mai sus, dar necesită mai multă atenție deoarece este mult mai fragilă și poate fi diferit de la model la model. 

Nu uitați să fotografiați tastatura înainte de dezasamblare. Scoateți tastele. De obicei butoanele sunt atașate cu cleme din plastic. Acestea sunt ușor de tras cu ceva subțire, o șurubelniță plată sau un cuțit, începând de la marginea laterală a tastei. Acest lucru trebuie făcut foarte atent, deoarece plasticul subțire este ușor de deteriorat.

curatare tastatura laptop

Acordați o atenție deosebită tastelor lungi, cum ar fi Shift, Enter și bara de spațiu. De obicei, ele sunt fixate cu cleme metalice, deci este mai dificil să le scoateți și să le fixați din nou. Dacă nu sunteți sigur de abilitățile dvs., este mai bine să nu le atingeți. Pe unele laptop-uri, această posibilitate nu este prevăzută deloc. 

Curățați locul de fixare. Treceți prin articulații cu o cârpă de flanel, o cârpă umedă sau un prosop de hârtie. Puteți sufla tastatura din interior cu un spray cu aer comprimat sau un uscător de păr rece. Clătiți tastele cu apă obișnuită, soluție de săpun sau antiseptic. Mod alternativ: puneți toate tastele într-un ciorap curat, legați-l, înmuiați-l într-un detergent și apoi țineți-l sub apă curgătoare. Lăsăm tastele să se usuce. Dacă nu doriți să așteptați până când umezeala se evaporă, utilizați un uscător de păr.

Mai întâi fixați tastele mari, apoi toate celelalte. Aici veți avea nevoie de fotografia pe care ați făcut-o înainte de curățare.

Curățarea tastaturei după ce ai scăpat apă pe ea

Tastatura, pe care s-a vărsat apă, cafea fierbinte sau orice altă băutură, trebuie întoarsă imediat cu fața în jos și agitată bine. O ștergeți rapid cu o cârpă uscată. 

Lăsați peste noapte, astfel încât tastatura să se usuce. Dacă a doua zi o parte din taste se lipesc sau nu funcționează, utilizați primele metode de curățare. În caz că lichidul nu a reușit să ajungă la placa tastaturii sau a laptopului acesta va funcționa în mod normal.